Календар
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Наш банер
Друзі сайту

«ГАРЯЧА ЛІНІЯ»
ЛУГАНСЬКОГО ОУЛМГ ДЛЯ ОПЕРАТИВНОГО ІНФОРМУВАННЯ 
З ПИТАНЬ РЕАЛІЗАЦІЇ ТА ПОХОДЖЕННЯ ДЕРЕВИНИ:

(050) 870-57-46



Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Липень » 24 » ЛІСОВІ ПОЖЕЖІ – ЛИХО ДЛЯ НАЦІЇ
15:12
ЛІСОВІ ПОЖЕЖІ – ЛИХО ДЛЯ НАЦІЇ

Влітку, з настанням сухої погоди, зростає ризик виникнення пожеж, зокрема і внаслідок самовільного спалювання рослинності. Подібні дії призводять до забруднення навколишнього середовища, а вогонь може перекинутись на лісосмуги, ліси, присадибні території. За декілька годин неконтрольована пожежа може знищити цілі лісові масиви, які росли десятиліттями, а про збитки годі й казати — рахунок може йти на мільйони. Величезної шкоди пожежі завдають фауні — гинуть птахи, звірі, знищуються їхні домівки.

«Ліс - наше багатство. Бережіть ліс від пожежі!» - це гасло відоме всім з дитинства. Проте, рік у рік із початком спекотних сонячних днів спалахують лісові пожежі. Немає кращого за ліс місця для відпочинку з його красою та величчю. Але жителі нашої держави часто не усвідомлюють значення лісів для здоров'я. Щорічно спостерігається різке збільшення кількості лісових пожеж у період святкових і вихідних днів, коли велика кількість громадян відправляється в ліс на відпочинок. Нерідко народні гуляння в лісі закінчуються лихом для природи та людей. Пожежа здатна перетворити мальовничі місця відпочинку на згарище з обгорілими стовбурами. Те, що створювалося природою протягом багатьох років, може миттєво загинути від вогню.

Причинами виникнення пожеж у лісі, у більшості випадків, є байдужість і безтурботне ставлення людини до природи: не погашені під час відпочинку багаття, кинуті в суху траву недопалки та непогашені сірники, а також дитячі пустощі з вогнем.

Види лісових пожеж визначаються в залежності від ярусу лісу, у якому поширюється пожежа. Низова пожежа виникає в 90% усіх випадків лісових пожеж і розділяється на швидку і стійку.

Низова швидка пожежа поширюється по нижньому ярусу лісу, його полум'я досягає висоти 5-50 см, швидкість поширення 0,5-3 м/хв. Така пожежа найчастіше відбувається навесні.

При низовій стійкій пожежі обгоряє лісова підстилка, коріння дерев, гине підлісок. Найчастіше такі пожежі відбуваються влітку. У молодняках низова пожежа, через низько опущені крони, переходить у верхову навіть при слабкому вітрі.

Верхові пожежі виникають у посушливу погоду при сильних вітрах. При швидкій верховій пожежі вогонь поширюється по кронах стрибками зі швидкістю 250-330 м/хв. Після кожного стрибка поширення вогню по кронах припиняється до підходу крайки низової пожежі. Середня швидкість просування фронту швидкої верхової пожежі до 40 м/хв. При стійкій верховій пожежі горіння крон дерев і підстилки відбувається одночасно.

Виділяється величезна кількість тепла, яке сприяє утворенню сильних завихрень повітря над пожежею та переносу палаючих часток (гілочок, шишок) на 150—200 м уперед за фронт пожежі, викликаючи нові осередки вогню, які дуже небезпечні для людини. Верхові стійкі пожежі мають найбільшу руйнівну силу, вони призводять до повної загибелі лісу.

Але найбільш руйнівною пожежею є вогняний шторм. Це вихор розпеченого повітря, що перетворює на попіл усе на своєму шляху. Його швидкість досягає 200 км/год.

При горінні лісу виділяються отруйні гази: синильна кислота, фосген, а вміст кисню в повітрі падає. От чому, небезпечний не стільки вогонь, скільки дим і чадний газ від нього. Треба враховувати і можливі реакції організму людини при збільшенні концентрації продуктів горіння:

- 0,01% чадного газу – слабкі головні болі, 0,05% - запаморочення, 0,1% - непритомність, 0,2% - кома, швидка смерть, 0,5% - миттєва смерть;

- до 0,5% вуглекислого газу - не впливає, від 0,5 до 7% - частішання серцевого ритму, початок паралічу дихальних центрів, понад 10% - параліч дихальних центрів і смерть.

Якщо ви опинилися в осередку пожежі:

- не панікуйте та не тікайте від полум'я, що швидко наближається, у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом;

- з небезпечної зони, до якої наближається полум'я, виходьте швидко, перпендикулярно напряму розповсюдження вогню;

- якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість, увійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте шаром повітря, що знаходиться низько над поверхнею землі, тут воно менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком тканини;

- загасити полум'я невеликих низових пожеж можна, забиваючи його гілка ми листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами;

- під час гасіння пожежі, не відходьте далеко від доріг та просік, тримайте поза увагою інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв'язок за допомогою голосу;

- особливо будьте обережні у місцях торф'яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі ями, тому пересувайтеся, по можливості, перевіряючи палицею глибину шару, що вигорів;

- після виходу з осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію та пожежну службу про місце, розміри та характер пожежі.

При сильному задимленні використовуйте для себе та дітей, під час перебування на відкритому повітрі, зволожені п’ятишарові марлеві маски, або зволожену, складену у декілька шарів тканину (рушник).

У разі виникнення симптомів отруєння продуктами горіння необхідно негайно звернутися до лікаря. Нагадуємо, що такими симптомами є: швидко виникаюча втома, головний біль, неможливість зосередитись, повільне малозрозуміле мовлення, порушення орієнтування у просторі, частий пульс (тахікардія), підвищення артеріального тиску, судоми, порушення дихання.

Шановні громадяни!

Лісова пожежа – це жахливе явище. Якщо нехтувати протипожежними правилами та безтурботно ставитися до вогню, то кількість пожеж може зрости. Гасити їх буде складніше та із звичайного явища пожежа може перерости в стихійне лихо. Це завдасть великої шкоди не тільки народному господарству, але й екології. Будьте обережні з вогнем у лісі. Бережіть «зелені легені» планети від пожеж!

 

Переглядів: 551 | Додав: Kakmyc | Рейтинг: 0.0/0