Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Наш банер
Друзі сайту

«ГАРЯЧА ЛІНІЯ»
ЛУГАНСЬКОГО ОУЛМГ ДЛЯ ОПЕРАТИВНОГО ІНФОРМУВАННЯ 
З ПИТАНЬ РЕАЛІЗАЦІЇ ТА ПОХОДЖЕННЯ ДЕРЕВИНИ:

(050) 870-57-46



Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Травень » 3 » Проводиться щорічна обробка лісу проти соснового пильщика
16:15
Проводиться щорічна обробка лісу проти соснового пильщика

    Державне підприємство "Сєвєродонецьке лісомисливське господарство"  проводить щорічну обробку  хвойних лісових масивів від рижого соснового пильника. 

   Обробку буде проведено з 8 по 12 травня о 22:00 годині, препаратом Вірін-Діпріон.

  Адміністрація підприємства наполягає відмовитись від відвідань  оброблених лісових масивів до 12 червня 2012 року.

   Досвід практичного використання ентомопатогенних вірусних препаратів у нашій країні та за її межами виявив їх високу ефективність та важливі переваги перед другими агентами біологічного захисту садів і лісових насаджень.

   Вірусні препарати відрізняються від хімічних інсектицидів тим, що вони більш видоспецифічні, та знешкоджують тільки визначений вид комах, не токсичні для людини, ссавців, птахів, бджіл, ґрунтових черв'яків, водної фауни та флори, корисних комах та інш.

    Для боротьби з рудим сосновим пильщиком (далі РСП) на основі вірусу ядерного поліедрозу було створено вірусний препарат „ВІРШ - Діпріон", який використовують шляхом обприскування личинок під час живлення. „ВІРШ -Діпріон" з титром 1 млрд. поліедрів в Імл використовують з нормою розходу 20-40 мл/га, в залежності від віку насаджень, повноти, зімкнутості крон, віку шкідника та його кількості на дерево (згідно „Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні", Київ ).

    Час від внесення інфекції в популяцію шкідника до його загибелі визначається інкубаційним періодом вірусного захворювання гусениць, який залежить від температури повітря навколишнього середовища, дози вірусного препарату, становища популяції рудого соснового пильщика тощо.

    Використання „ВІРШ - Діпріон" найбільш ефективно при теплій погоді з денною температурою приблизно 22 - 26°С .При температурі близько 4°С та нижче вірулентність штаму майже не знижується; при температурі вище 40°С на протязі кількох днів вчинюється денатурація білка вірусних включень.

    Також вірусні поліедри протягом деякого часу руйнуються у буферних розчинах, різко знижується активність очищених вірусних поліедрів під впливом ультрафіолетових променів протягом 8-15 днів.

    Шлях проникнення вірусу в організм комах - пероральний, крізь шлунок разом з кормом вірусні поліедри проникають у цитоплазму клітин епітелію кишечнику, де проходить перша репродукція вірусів.

    З початку, після внесення вірусного препарату, відбувається зниження інтенсивності живлення гусениць (на протязі 10-15 діб після обробки). Потімпочинається загибель гусениць від ядерного поліедрозу.

    Загиблі личинки розташовуються в основному по верхній частині крони, де вони щільно приклеюються до листя та залишаються так протягом декілька місяців. Загибель личинок відбувається приблизно протягом одного - двох тижнів з початку захворювання.

   Для вірусних інсектицидів, у тому числі для „ВІРІН - Діпріон", загибель відбувається протягом всієї фази личинки, а також по фазі лялечки, ефективність оцінюють поетапно.

   На першому етапі, критерієм оцінки є зниження інтенсивності живлення личинок (за кількістю, вагою або об'ємом екскрементів, які збирають на облікових рамках). Облік проводиться на 10-12 день, інтенсивність живлення повинна зменшитись на 50%.

На другому етапі (на 20-25 день після обробки) критерієм оцінки є зменшення чисельності. Задовільною є смертність до 75%.

     Кінцева оцінка ефективності проводиться після закінчення живлення шкідника (на початку лялькування, або після переходу на зимівлю і т.д.).

    Додатковий показник що характеризує біологічну ефективність є ступінь збереження хвої (окомірно) при огляді не менш 30 дерев на обліковому пункті.

   «ВІРІН – Діпріон», як і всі вірусні препарати, характеризуються глибокою післядією - загибель відбувається на протязі фази личинки, лялечки, імаго (наявність патологічних та стерильних особин). Також існує трансоваріальний механізм передачі вірусу від інфікованого покоління наступному (відбувається загибель гусениць І-ІІ віку). При контакті личинок, яєць, лялечок та імаго вірус не передається.

Інформація про ВІРІН - Диприон

 Адміністрація підприємства

Переглядів: 1380 | Додав: Kakmyc | Рейтинг: 5.0/1