Календар
«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Наш банер
Друзі сайту

«ГАРЯЧА ЛІНІЯ»
ЛУГАНСЬКОГО ОУЛМГ ДЛЯ ОПЕРАТИВНОГО ІНФОРМУВАННЯ 
З ПИТАНЬ РЕАЛІЗАЦІЇ ТА ПОХОДЖЕННЯ ДЕРЕВИНИ:

(050) 870-57-46



Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2020 » Лютий » 6 » Законопроект про запровадження Національної інвентаризації лісів прийнятий у першому читанні
10:16
Законопроект про запровадження Національної інвентаризації лісів прийнятий у першому читанні
05.02.2020

Сьогодні у Верховній Раді України прийнято в першому читанні законопроект про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів (реєстр. №2379).

«Ми звикли повторювати, що ліс – наше багатство. Але площі вирубаного за останні роки лісу вражають. Бо досі ми не мали вичерпної інформації про стан та динаміку лісів, які якісні та кількісні характеристики лісу, які потреби у насадженнях. Ця прогалина ускладнювала належний контроль за використанням лісових ресурсів», - підкреслив Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель.

За його словами, завдяки проведенню Національної інвентаризації лісів буде отримана достовірна оцінка загальних запасів насаджень та визначені показники поточного їх приросту, необхідні для оцінки рівня інтенсивності лісокористування.

Метою прийняття проекту Закону є створення законодавчих умов впровадження в Україні національної лісової інвентаризації як нової системи збору та узагальнення даних про ліси в загальнодержавному масштабі для формування стратегічних цілей та завдань державної політики у сфері лісового господарства.

Основними завданнями Національної інвентаризації лісів є:

· збір та узагальнення інформації про стан та динаміку лісів та лісових ресурсів з використанням статистичних методів;

· забезпечення органів державної влади оперативною інформацію про стан лісів та лісових ресурсів;

· надання даних та матеріалів до державного лісового кадастру, державної системи моніторингу довкілля та для потреб міжнародної звітності України про ліси.

Очікується, що завдяки проведенню Національної інвентаризації лісів буде отримана достовірна оцінка загальних запасів лісових насаджень. Серед інших потенційно важливих результатів – визначення площі самозаліснених сільськогосподарських земель та уточнення звітності до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату ООН та Кіотського протоколу щодо щорічного рівня поглинання парникових газів лісами України тощо.

Наступними кроками буде розроблення:

- Порядку організації та проведення Національної інвентаризації лісів України;

- Інструкції з проведення Національної інвентаризації лісів України.

«Цей процес вже давно започаткований в європейських країнах. Дякую Президенту, Уряду та Парламенту, які зрушили з мертвої точки це питання в Україні. Ми зараз можемо отримати унікальний шанс стати на рівні країн Європи і започаткувати Національну інвентаризацію лісів», - так прокоментував рішення Парламенту Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький.

За його словами, інвентаризація дасть відповідь на запитання, яка фактична лісистість держави, який запас деревини в лісах та її технічна придатність.

«Публічний доступ до даних НІЛ та її результатів сприятиме підвищенню довіри до інформації про ліси на національному рівні. Зараз дуже часто громадськість та журналісти, коли пишуть про лісі, користуються або застарілою інформацію, або з невідомих джерел. А тепер просто уявіть собі, що протягом життя Ви десяток разів зайдете на сайт Національної інвентаризації лісів, з однією метою, - поглянути на зміни в рості дерев на певній інвентаризаційній ділянці. Оцінити стан лісів загалом в Україні. Ви матимете достовірну інформацію!», - наголосив Андрій Заблоцький.

З використанням матеріалів Мінекоенерго

Переглядів: 490 | Додав: Kakmyc | Рейтинг: 0.0/0